Miałam okazję zasmakować falafel w restauracyjkach pachnących przyprawami wschodu, w których słychać regionalną muzykę, a wygląd życzliwego właściciela jest gwarancją oryginalnego przepisu.
Znając smak “rodowitych” falafel podjęłam się wyzwania zrobienia ich w nieco zdrowszej wersji. Te oryginalne smażone są w głębokim tłuszczu, a cieciorka często moczona jest w roztworze sody oczyszczonej.
Zapraszam na kolejny, całkiem udany eksperymencik. Falafel proponuję w zestawie podanym na zdjęciu, ale można je również podać z humusem, musztardą, odrobiną chrzanu i z bułeczką.
Foto: M.Bojko
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej cieciorki
1 cebula – bardzo drobno pokrojona
3 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki
2 ząbki czosnku- przecisnąć przez praskę
1 łyżka siemienia lnianego – zmielić na proszek
1,5 łyżki ziarna sezamu – zmielić na proszek
1 łyżka mąki z cieciorki
cumin, kolendra (coriander)
sól, pieprz caynne
Wykonanie:
Cieciorkę miksujemy w robocie kuchennym używając przycisku pulsacyjnego. Nie miksujemy na pastę! W masie powinny wciąż pozostać małe, nie zmiksowane grudeczki. Dadajemy resztę składników, doprawiamy do smaku i dokładnie wszystko mieszamy.
Blaszkę do smażenia przykrywamy folią aluminiową posmarowaną olejem.
Przygotowaną masę nabieramy łyżką, obtaczamy w oleju, formujemy kotlety i układamy na przygotowaną wcześniej blaszkę do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku przez ok. 15-20 min. w temp. 390F (ok. 200C). Następnie przewracamy łopatką i pieczemy przez ok. 10 min. z drugiej strony.
Przed pieczeniem
Po upieczeniu.
DROBNA uwaga:
Aluminium jest neurotoksyna – nie powinno byc uzywane do gotowania/pieczenia. Najlepiej w ogole go nie uzywac, ale jest w zbyt wielu produktach codziennego uzytku.
Organizm wchlania aluminium, ale nie potrafi go wydalic wiec kumuluje – przede wszystkim w mozgu.
Lepiej jest uzywac papieru do pieczenia, pod warunkiem ze jest powleczony siliconem (na opakowaniu musi byc informacja producenta). Silicon nie wchodzi w reakcje z pozywieniem.
Nie można piec na folii aluminiowej, pod wpływem wysokiej temperatury przechodzą do jedzenia związki aluminium, które są dla nas toksyczne
Dobry pomysł z pieczeniem w piekarniku. Również uwielbiam robić i zajadać falafelki, mi najbardziej smakują z deepem jogurtowo czosnkowym.
Pozdrawiam,
Kocham takie jedzenie. 🙂
czym zastąpić mąkę z cieciorki, nie posiadam aktualnie…..
Można zastąpić mąką sojową.
Uwielbiam falafel. Koniecznie z cuminem.
uwielbiam falafele! i też zawsze robię wersję pieczoną 🙂