Użyłam do tej pasty dość nietypowe składniki ale jak jest ciepło i lato za pasem to warto zrobic coś nie wymagającego zbyt wwielkiego wysiłku, smacznego a dla niektórych przypominającego smak śródziemnomorskich krajów.
Karczochy to jadalny kawiat pochodzący z krajów śródziemnomorskich. Niskokaloryczny i posiadający unikalne właściwości lecznicze wykorzystywany do leczenia głównie wątroby, problemach z woreczkiem żółciowym również działa detoksykacyjne i odtruwająco.
Kapry należą do klasyki śródziemnowmorskich smaków. Mają dość ostry smak coś w rodzaju musztardy i czarnego pieprzu. Doskonale pasują do przypraw kuchni włoskiej i rożnego rodzaju sałatek. W moim wydaniu wkomponaowałam je do pasty do chleba.
Pasta jest lekka, smaczna i pełna samku w połączniu ze szczypiorkiem i awokado.
Składniki:
1 słoiczek karczochów (odcedzone z wody)
2 łyżki kaparów
1 pęczek szczypiorku
1 lub 2 łyżki majonezu sojowego lub innego majonezu bez jajek
1 awokado (obrane z skórki i bez pestki)
garść szpinaku
Wszystko pokroić i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
karczochy i kapary
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Ciekawy i fajny przepis. Pycha 🙂