„Uwielbiam proste i pyszne przepisy. Lubię zaskakiwać siebie i moich gości. Kiedy podaję na stół krem z pora, każdy jest zachwycony jego delikatnym smakiem. A kiedy podać go jeszcze z chrupiącymi bułkami faszerowanymi warzywami, danie to nabiera jeszcze większego blasku.” A. Ochocka. Smacznego!
Składniki:
2 pory
1 duża cebula
0,5 kg ziemniaków
4 szklanki wywaru z warzyw
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietanki z tofu
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, szczypta gałki muszkatołowej(opcjonalnie), liść laurowy
1. Pory, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsamżamy na oleju w garnku uważając aby nie przypalić warzyw. Pory możemy użyć całe albo tylko część białą ale wtedy należy użyć ich więcej.
2. Do podsmażonych warzyw dodajemy obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, wywar z warzyw i resztę składników. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, następnie miksujemy ugotowaną zupę w blenderze lub robocie kuchennym. Przed zmiksowaniem wyciągamy liść laurowy.
Podajemy z bułeczkami razowymi nadziewanymi warzywami
Warzywa do nadzienia:
pieczarki pokrojone w plasterki
bób lub fasola jaś
por pokrojony w krążki
Smażymy w woku na oleju z sosem sojowym i imbirem
Bułki z wydrążonymi środkami smarujemy oliwą zmiksowaną z czosnkiem i przyprawą warzywną i nadziewamy chrupiącymi warzywami polewając majonezem z ziemniaka.
Przepis na 4 osoby
Foto: M.Bojko
Smaczna, gotowałam, moi domownicy się zachwycali
https://wkuchniiogrodzie.blogspot.com/