Dyniowe danie: placki z dyni z nasionami chia i do tego przepyszny dżem dyniowy domowej roboty. Smakowitości! Na śniadanko albo deser.
Poza tym, jedna szklanka ugotowanej dyni zawiera:
145% dziennego zapotrzebowania na witaminę A,
33% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
25% dziennego zapotrzebowania na potas,
23% dziennego zapotrzebowania na błonnik i około 70 kalorii.
Składniki:
Dżem z dyni
Dynia obrana ze skórki i bez pestek pokrojona na kawałki
cukier brązowy, miód albo syrop klonowy do smaku
sok z cytryny
imbir (nie za dużo)
sok jabłkowy lub trochę wody
cynamon
Wszystkie składniki gotujemy w garnku, aż do miękkości. Dodajemy wedle uznania cukier, imbir, sok z cytryny i cynamon. Miksujemy w blenderze. Używamy jak każdy inny dżem.
Placki z dyni
1 mała dynia,
mąka ( dodajemy tyle, aby placki dobrze sie kleiły i można było je uksztaltować)
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka nasion chia
miód lub syrop agave
sól do smaku
Obraną dynię miksujemy w robocie kuchennym, albo ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy z resztą składników i smażymy na oleju.
Placki smakują wyśmienicie z dżemem dyniowym albo każdym innym. Z mojej małej dyni wyszło 12 placków.
Foto M.Bojko
Pingback: Amedar Consulting Group