Mięciutkie, pachnące z chrupiącą skórką…

Bułeczki razowe z dodatkiem mąki jaglanej. Najważniejsze,  że możemy je zrobić sami. Pałaszując pamiętajmy, że zboża z pełnego przemiału dostarczają nie tylko błonnika i żelaza ale zawierają stanole i sterole, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zboża odgrywają więc ważną rolę w odżywianiu człowieka.

Składniki:                                                                                                         

1 szklanka mąki razowej

1,5 szklanki mąki białej pszennej

0,5 szklanki mąki jaglanej- ang. milet  (zmieliłam kaszę jaglaną)*

0,5 szklanki mąki owsianej

1 szkalnka mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego

0,5 szklanki wody

2 łyżki drożdży suchych

2 łyżeczki soli

¼ szklanki oleju

2 łyżki nasion konopii (hemp seeds) lub siemienia lnianego

 

Rozprowadzamy drożdże w ciepłej wodzie.

Mieszamy suche składniki, a potem dodajemy rozpuszczone drożdże i mleko.

Wyrabiamy ciasto  przez ok. 10 min. aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). Potem znowu mieszamy kilka minut i formujemy bułeczki.

Smarujemy wierzch bułeczek skoncentrowanym sokiem pomarańczowym (ładnie się zarumienią podczas pieczenia) i posypujemy np. ziaranami sezamu czy ziołami.

Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenie objętości). Po  wyrośnięciu wstawiamy do nagrzanego  piekarnika.

Pieczemy 15-20 min w temp.  ok. 200C (400F)

Z przepisu wychodzi ok. 10 bułek, są bardzo smaczne.

 

*Możemy zrezygnować z mąki jaglanej i dodać mąkę razową.

 

 Foto.M.Bojko

Add to Favourites