Wielu z nas lubi smaczny, świeży, chrupiący chleb. W takim razie zamiast konserwować się jak mumie egipskie zjadając kolejne konserwanty, ulepszacze  itp. lepiej poświęcić czas na pieczenie zdrowego chleba z mąki z pełnego przemiału. Wystarczy na to poświęcić jeden wieczór w tygodniu a korzyści dla zdrowia będą duże. (zobacz film)

 

 Składniki: 

2 łyżki drożdży (suchych)                                                                     

4 szklanki pszennej mąki razowej(czyli mąki z pełnego przemiału)

1 szklanki mąki białej pszennej

1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału

3/4 szklanki płatków owsianych

¼ szklanki oliwy z oliwek

¼ szklanki łuskanych pestek słonecznika

¼ szklanki łuskanych pestek dyni

 ok 4-5 szklanki ciepłej wody

2 łyżeczki soli

1.      Drożdże wymieszać z ½ szklanki ciepłej wody. Wymieszać razem składniki suche z rozpuszczonymi drożdżmi i wyrabiać całość przez 5 min. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2.      Po wyrośnięciu wyrobić powtórnie podzielić i wyłożyć do  wysmarowanych olejem blaszek i następnie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

3.      Piec w temperaturze 200 C (375F) 1 godz. 15 min. albo aż chleb będzie lekko brązowy na wierzchu. Spożywać po ostudzeniu.

Add to Favourites