Chcąc się odstresować czasami sięgam po słodycze. Ciekawa jestem kto z Was tak robi? Po tym deserze nie mam jednak „zdrowotnego kaca”, bo kasza jaglana dzięki np. krzemowi wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Deser, zdrowie, uroda… i już lepiej!
Składniki:
Masa biała
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki orzechów nerkowców (cashew)
1½ do 2 szklanek soku ananasowego
1 lub 2 łyżeczki miodu
½ łyżeczki masła sezamowego (tahini)
2 łyżeczki agaru lub 2 łyżki skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wiórków kokosowych
Szczypta soli
Wykonanie:
- Jedną szklankę kaszy jaglanej najlepiej ugotować w 2,5 szklanki mleka migdałowego lub sojowego.Otrzymamy wtedy 2 szklanki ugotowanej kaszy.
- Orzechy możemy moczyć w gorącej wodzie przez 15 min albo przez noc. Wodę z orzechów wylewamy.
- Do blendera dajemy orzechy, ugotowaną kaszę jaglaną, masło sezamowe, sól (może być zmielone ziarno sezamu), sok z cytryny, agar lub mąkę ziemniaczaną, sok z ananasa, wiórki kokosowe, miód. Miksujemy na jednolitą masę.
- Wlewamy do garnka i gotujemy aż masa zgęstnieje. Potem wylewamy do naczynia i odstawiamy do wystygnięcia.
Masę czekoladową robimy dokładnie tak jak masę białą ale dodajemy 2 -3 łyżki karobu*. Wylewamy do naczynia z białą masą. Odstawiamy do wystygnięcia.
Podajemy z owocami takimi jak: truskawki, maliny, jagody.
*Karob jest zdrowym substytutem czekolady.
Pingback: article
Thanks to my father who stated to me regarding this blog, this weblog
is in fact remarkable.
Tahnk You.