Czy kiedyś próbowaliście szpinak w takim zestawieniu? Proste i smaczne, mało tego, w 100g szpinaku znajduje się aż 3,3 mg żelaza oraz 48 mg witaminy C! Tofu podane z chlebem razowym to pełnowartościowe białko.
Składniki:
1 kostka miękkiego tofu
1 ząbek czosnku
dowolna ilość liści świeżego szpinaku
1/2 średniej wielkości cebuli lub pęczek szczypiorku
1 łyżka majonezu z ziemniaka lub innego
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz ziołowy.
- Tofu należy dobrze rozdrobnić widelcem, albo zetrzeć na tartce, pokroić w cieniutkie paseczki liście szpinaku.
- Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę( można zamiast cebuli dać pokrojony szczypiorek).
- Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić smaku.
Najlepiej podawać na razowym chlebie.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Ja też tak robię.
Poprostu lubię używać w swojej kuchni tofu.
ja szpinak łączyłam z tofu w farszu do naleśników, bo nie jem sera białego