Frytki ze słodkich ziemniaków są rewelacyjne, a pomysł na zielony ketchup powstał na bazie przepisu chimichurri. Nazwa trochę skomplikowana o pochodzeniu raczej trudnym do ustalenia, ale efekt naprawdę ciekawy. Poza tym jest to ciekawy sposób na spałaszownie pietruszki i kolendry.

Składniki:
Frytki:

4 słodkie ziemniaki

sól

olej

Ziemniaki kroimy w formę frytek, obtaczamy w oliwie i solimy do smaku. Pieczemy w piekarniku w temp.  220C(425F)  przez ok. 30 min.

Ketchup:

1/2 pęczka natki pietruszki

1/2 pęczka natki kolendry (cilantro)

2 ząbki czosnku

1 małe avocado

3 łyżki oleju

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie można dodać  trochę świeżego oregano i tymianku.

Pietruszkę i kolendrę miksujemy w blenderze, a potem dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy. Podajemy do upieczonych frytek z słodkich ziemniaków lub innych warzyw.

Add to Favourites