Tak, „gołąbki rozmaitości”,  bo użyte są tu zupełnie inne składniki niż tradycyjne, zaczynając od kapusty a kończąc na farszu.

Kapusta pekińska jest wyjątkowo smaczna, a nadzienie z kaszy gryczanej i pęczaku (można użyć drobniejszą) sprawdziło się idealnie.

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej

1 szklanka pęczaku lub kaszy jęczmiennej; w wersji bezglutenowej  najlepiej użyć kaszy jaglanej lub komosy ryżowej (quinoa)

15 dkg pieczarek

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżka zmielonych suszonych grzybów

1 duża kapusta pekińska

sos pomidorowy lub marinera

 

Wykonanie:

Cebulę, pieczarki i czosnek podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kasze gotujemy na sypko (1 szklanka kaszy,  2 szklanki wody  oraz przyprawy).

Po ugotowaniu i usmażeniu wszystko mieszamy razem i doprawiamy do smaku.

Oddzielamy liście od kapusty i wkładamy do osolonej gotującej się wody, trzymamy je tam parę minut, by zmiękły, ale nie przegotowujemy, gdyż wtedy będą się rozrywać przy zawijaniu.

Na dno żaroodpornego naczynia dajemy warstwę sosu pomidorowego, potem układamy gołąbki i polewamy sosem po wierzchu.

Pieczemy w piekarniku w temp. 2o0 C. (370 F ) przez ok. 1 godzinę.

 

 

Add to Favourites