Tak, „gołąbki rozmaitości”,  bo użyte są tu zupełnie inne składniki niż tradycyjne, zaczynając od kapusty a kończąc na farszu.

Kapusta pekińka jest wyjątkowo smaczna, a nadzienie z kaszy gryczanej i pęczaku (można użyć drobniejszą) sprawdziło się idelanie.

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej

1 szklanka pęczaku lub kaszy jęczmiennej w wersji bezglutenowej  najlepiej użyć kaszę jaglaną lub komosę ryżową(Quinoa)

15 dkag pieczarek

1 duża cebla

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżka zmielonych suszonych grzybów

1 duża kapusta pekińka

sos pomidorowy lub marinera

 

Wykonanie:

Cebulę, pieczarki i czosnek podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kasze gotujemy na sypko (1 szkalnka kaszy,  2 szklanki wody  oraz przyprawy).

Po ugotowaniu i usmażeniu wszystko mieszamy razem i doprawiamy do smaku.

Odzielamy liście od kapusty i wkładamy do osolonej gotującej się wody, trzymamy je tam parę minut, by zmiękły, ale nie przegotowujemy, gdyż wtedy będą się rozrywać przy zawijaniu.

Na dno żaroodpornego naczynia dajemy warstwę sosu pomidorowego, potem układamy gołabki i polewamy sosem po wierzchu.

Pieczemy w piekarniku w temp. 2o0C. (370 F ) przez ok. 1 godzinę.

 

 

Add to Favourites