Zdrowy, bo bez cholesterolu mało tego tani i smaczny to oczywiście majonez z ziemniaka. Możemy go użyć do kanapek, sałatek, sosów i zamiast śmietany do zabielania zup.

2 średniej wielkości ziemniaki

1/3 szklanki mleka sojowego lub wody

1/4 szklanki oleju

1/3 łyżeczki soli

3 łyżki soku z cytryny

przyprawyy: pieprz ziołowy, sproszkowana cebla i czosnek do smaku ( może być świeży czosnek- 1 ząbek) doprawiamy do smaku.

Ziemniaki ugotwane i obrane ze skórki jeszcze dobrze ciepłe miksujemy w blenderze wraz z resztą składników na gładką masę.  Jeżeli majonez jest za gęsty dodajemy po trochę mleka i oleju aby uzyskać pożdaną konsystencję. Po zmiksowaniu wylewamy do naczynia i schładzamy w lodówce. Smacznego.

Add to Favourites