Wiele publicznych organizacji zdrowia takich jak ADA, AHA, ACS – poleca rośliny strączkowe jako kluczową  grupę żywności w prewencji chorób i optymalizacji zdrowia. Dzisiaj polecamy cieciorkę, która zawiera sporo błonnika (w 1 szklance – 12,5 g, w tym aż 3/4 błonnika nierozpuszczalnego) pomocnego do „sprzątania” jelita grubego. Błonnik poprawia perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom i stanom zapalnym. Najbardziej znaną na świecie potrawą z cieciorki jest oczywiście humus, ale my proponujemy pasztet.

Foto M.Bojko

Składniki:

1 szkalnka zmielonej na proszek ciecierzycy

½ cebuli

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

3 łyżki oleju

3 łyżki płatków drożdżowych (nutritional yeast)

szczypta kurkumy lub curry

sól, pieprz, przyprawa warzywana, przyprawa toskańska lub włoska

2,5 – 3 szklanek wody lub bulionu warzywnego

 

1. Cebulę smażymy z czosnkiem na oleju, dodajemy resztę składników i mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki.

2. Gotujemy ok. 10-15 min często mieszając, aby masa nie przywarła do dna garnka. Mamy usyskać konsystencję gęstej śmietany.

3. Masę wlewamy do naczynia wcześniej zwilżonego wodą. Na dno naczynia wsypałam zioła, by pasztet wyglądał atrakcyjniej. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po wystygnięciu pasztet jest gotowy do spożycia.

Jeżeli pasztet wyjdzie zbyt suchy oznacza, że należało dodać więcej wody do gotowania.

Dla uzyskania takiej konsystencji pasztetu jak na zdjęciu, należy masę po ugotowaniu wlać do blendera, ponownie zmiksować i dopiero po tym wlać do naczynia, aby wystygła.

Do zmiksowania cieciorki używam blendera, ale nie każdy jest na tyle dobry żeby zmiksować bardzo twarde ziarna. Postarajmy się zmiksować w taki sposób na jaki pozwala nam sprzęt kuchenny, który mamy. Można użyć np. elektrycznego młynka do mielenia kawy.

Możemy pobawić się też kształtami i zrobić coś takiego.

Add to Favourites