Jeżeli chodzi o pizzę, to chyba trudno będzie znaleźć jej przeciwników. Niestety, ze zdrowotnego punktu widzenia największym problemem pizzy jest ser żółty. Niektórzy próbują zastępują je serami wegańskimi, z których część – co bardzo dziwne – zawiera wyizolowaną … kazeinę. Kazeina to białko mleka krowiego, które wpływa na powstawanie procesów miażdżycowych.
Propounjemy najlepsze wyjście z sytuacji – pizzę z domowym serkiem wegańskim bez cholesterolu i bez kazeiny!
Składniki:
cukinia
paryka czerwona i żółta
cebula czerwona
serek wegański (własnej roboty – przepis na końcu)
sos pomidorowy do pizzy albo marinera z bazylią
Składniki na ciasto
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
0,5 szklanki mąki pszennej białej
5 łyżek oleju
½ łyżeczki soli
ok. 1 szklanki wody
1 łyżka suchych drożdży
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i odstawiawmy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ugniatamy ciasto i formujemy z niego placek na pizzę a następnie układamy go na blaszce.
Na ciasto układamy warstawmi: sos do pizzy, serek starty na tarce , cebulę, cukinię, paprykę. Solimy delikatnie warzywa (można użyć innych warzyw- takich jakie lubimy najbardziej). Pieczemy w temperaturze 200C, przez ok. 20 min.
Serek wegańki do pizzy
1 szkalnka nerkowców (cashew)
4 łyżki płatków drożdżowych (nutritional yeast)
2 łyżeczki agaru
przyprawy: przyprawa warzywna, sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne
sok z cytryny albo ocet jabłkowy
Wykonanie:
Orzeszki miksujemy w małej ilości wody z przyprawami.
1,5 szklanki wody i agar gotujemy na małym ogniu mieszając, przez ok. 5 min.
Potem wlewamy do blendera i miksujemy z resztą składników. Wylewamy do formy i odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajmy do pizzy.
Tak wygląda pizza przed włożeniem do piekarnika.
Foto: M.Bojko
Pingback: Wegańska pizza - bez sera , jajek ..... » BrygidaiBartek.pl
Jaką mniej więcej pizza ma średnicę? Zastanawiam się czy starczy na dwie osoby.
Na pewno starczy na dwie osoby, chyba że będą miały wilczy apetyt.
Czy mam użyć drożdże suszone czy płatki drożdżowe?
nie, płatki drożdżowe to są nieaktywne drożdże czyli nic się z nich upiec. Do wegańskich serów są używane właśnie płatki drożdżowe.
Pingback: www.sogema.fr
Skoro mowa o niekorzystnych właściwościach serów na pizzę, to agar też jest przecież niezdrowy.
Uprzejmie prosze o podanie źródła takich informacjii.
I jeszcze ile powinno być soku z cytryny / octu?
ok. 2 łyżek
Ta pizza wygląda bosko 🙂
Łyżka oznacza łyżka (do zupy) czy łyżeczka (do herbaty)? zrobiłam serek jak w przepisie, ale 4 duze lyżki nadają jak dla mnie zbyt intensywny smak drożdżowy i nie wiem czy tak powinno być. To samo pytanie dotyczy drożdzy do ciasta.. na razie rosną 🙂
Z łyżkami to właśnie tak Pani Gosiu.
Jezeli chodzi o drożdże do sera to używam płatki drozdżowe czyli nie aktywne, suszone drożdze. Ilość zależy zdeceydowanie od naszych smakowych upodoboń.
Ja tez uzyłam płatkow drożdzowych. Czyli rozumiem, że ilość nie ma znaczenia, tylko są do smaku, a nie do konsystencji?
W każdym razie pizze zrobiłam wtedy i wyszła przepyszna, chrupiąca i nie obciążająca :)) Dzięki za przepis!!
Drożdże zdecydowanie do smaku. Cieszę sie że smakowała.