Po przejściu na dietę wegetariańską wiele osób tęskni za smakiem mięsa. Pulpety są zdrową i smaczną alternatywą, nie zawierają cholestrolu oraz innych konserwantów którymi mięso jest faszerowane,  aby przetrwało jak najdłużej na półkach w sklepie.

Pulpety ze względu na połączenie orzechów i razowego (pełnoziarnistego) chleba zawierają białko pełnowartościowe. Orzechy są często zaleceane przy chorobach serca czy miażdzycy, a siemię lniane to najbogatsze roślinnne źródło omega 3, zaraz po po szałwi hiszpańskiej.

Składniki:

1 szklanka orzechów nerkowca

1 szklanka orzechów włoskich

1 bułka grahamka, sucha lub 2 kromki razowego chleba

1 średnia cebula

1 kostka tofu (około 400 gram)

1/3 szklanki bułki tartej

1 czubata łyżka stołowa białej mąki

5 łyżek zmielonego jasnego siemienia lnianego

2 ząbki czosnku

2 łyżki mąki ziemniaczanej

przyprawy: sproszkowana papryka, pieprz, czosnek, cebula, sól – do smaku

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju z przyprawami.

2. Orzechy zmielić w młynku do kawy albo w malakserze na proszek.

3. Bułkę namoczyć w wodzie (lub mleku sojowym) i odcisnąć nadmiar wody.

4. Wszystkie składniki dajemy do malaksera i dobrze miksjemy. Jeżeli masa jest zbyt luźna należy dodać wiecej bułki tartej. Masę należy odstawić na 15 min aby siemię lniane „wytworzyło klej”.  Możemy także dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Formujemy kulki i obtaczamy w mące. Z przepisu wychodzi ok. 30 kulek.

  5. Gotować w wywarze z warzyw (Vegetable Broth)  ok. 4 min.  Podawać z sosem, np. pieczarkowym, pomidorowym lub koperkowym do ziemniaków, ryżu, kasz czy makaronu

Add to Favourites