Okazuje się, że pesto można zrobić nawet z cukinii. Czy ktoś z Was już próbował?

Pesto z cukinii należy już do moich ulubionych. Sukces smakowy tkwi w podsmażeniu cukini z solą i sproszkowanym czosnkiem na dość wysokim ogniu. Nie przypalamy! Nieodzownym dodatkiem, który sprawi, że dokładkom nie będzie końca jest idealnie podprażony słonecznik. Idealnie, znaczy, że nie może być ani za jasny, ani za ciemny. Uzyskamy to prażąc słonecznik na małym ogniu i często mieszając.

Użyłam makaron bezglutenowy, ale może być każdy inny.

Składniki:

4 średniej wielkości cukinie

2 szklanki koktajlowyh pomidorków

2 ząbki czosnku

olej

makaron bezglutenowy

 

Pesto z cukinii – składniki:

1 szklanka podsmażonej lub ugrilowanej cukini

1/4 szklanki słonecznika podprażonego na suchej patelni

2 łyżki oleju

trochę wody z gotowanego makaronu

1 garść liści świeżej bazylii

sól, pieprz

2 łyżki soku z cytryny

3 ząbki usmażonego czosnku (smażymy go razem z pomidorkami)

 

Wykonanie – pesto:

Wszystke składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Dla uzyskania lepszej gładkości pesto należy zmielić podprażony słonecznik na jednolitą masę i potem dodać do blendera.

Po zmiksowaniu pesto dodajemy do ugotowanego makaronu i warzyw.

 

Wykonanie – warzywa i makaron:

Makaron bezglutenowy gotujemy wg wskazówek na opakowaniu

Cukinię kroimy wzdłuż na cieńkie pasy i podsamżamy na patelni lub grilujemy

Doprawaimy solą i sproszkowanym czosnkiem

Pomidorki kroimy na połówki i z posiekanym czosnkiem podsamżamy na patelni lub grilujemy, solimy do smaku i smażymy mieszając tak długo, aż pomidorki będą się lekko marszczyć

Usmażony z pomidorkami czosnek (tylko czosnek) dodajemy do pesto (patrz przepis powyżej)

Parę pomidorków i plastrów cukinii zostawiamy do dekoracji

 

Add to Favourites