Żółte sery zawierają duże ilości cholesterolu, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz soli, czyli tych składników które wpływają na powstawanie chorób serca i układu krążenia. Dlatego w trosce o Państwa zdrowie proponujemy sery wegańskie – bez cholesterolu i mleka, ale za to smacznie i zdrowo.

Składniki:

1 szklanka namoczonych orzechów nerkowców

1 szklanka wody

1/2 szklanki mleka sojowego

1 ząbek czosnku

1/4 szklanki soku z cytryny

4-5 łyżeczek agaru (wegetariańska żelatyna)

4 łyżeczki płatków drożdżowych

sól, pieprz, przyprawa warzywna

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę i doprawiamy do smaku.

Orzechy najlepiej najpierw zmiksować w małej ilości wody. Po zmiksowaniu wszystkich składników wylewamy zawartość do garnka i gotujemy kilka minut na małym ogniu, mieszjąc aż do zgęstnienia. Potem wylewamy do naczynia, przykrywamy folią i wastawiamy do lodówki na kilka godzin.

Oczywiście taki serek możemy  zrobić w różnych wersjach.

Przepis na „serek cheddar” można znaleźć na blogu.

Add to Favourites