Osoby stosujące dietę wegańską powinny włączyć do swojego jadłospisu różnorodne produkty zbożowe, warzywa, owoce, nasiona i orzechy – i to w jak najmniej rafinowanej postaci. (Dr R. Pawlak, „W obronie wegetarianizmu”)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej cieciorki

1 szklanka ugotowanej soczewicy czerownej

1 szklanka ugotowanej, granulowanej proteiny sojowej

3/4 szklanki ugotowanych płatków owsianych

2 łyżki sosu pomidorowego

bułka tarta

3 ząbki czosnku

1 cebula

3 łyżki płatków drożdżowych

przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, pieprz cayenne

 

Wykonanie:

Cebulę podsmażamy z przyprawami dodając na koniec płatki drożdżowe.

Miksujemy wszystkie składniki oprócz proteiny sojowej w robocie kuchennym. Dodajemy tyle bułki tartej, aby uszyskać konsystencję odpowiednią dla pasztetu.

Nakładamy do  foremki i pieczemy w temperaturze 180C (365F) przez 40 min.

Przed podaniem wyjmujemy  z foremki,  smarujemy ketchupem lub musztardą i opsypujemy pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. kroimy i podajemy np. na liściach szpinaku.

 

 

Add to Favourites