Jeżeli nie mamy okazji aby kupić tempeh, polecam zamiast tego użyć twarde tofu (extra firm).
Składniki:
1 1/2 opakowania tempeh
1 duża papryka zielona lub inna
1 cebula
15 dkg pieczarek lub innych grzybów
2 ząbki czosnku
przyprawa warzywna
2 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz ziołowy do smaku
1 łyżeczka tymianku
8 ziemniaków średniej wielkości
Wykonanie:
Tempeh kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawami i sosem sojowym.
Następnie dodajemy pokrojone warzywa i dalej smażymy.
Ziemniaki dusimy na patelni, w woku lub pieczemy w piekarniku doprawiając do smaku solą i przyprawami.
Po usmażeniu mieszamy z tempeh i warzywami.
Podajemy z surówką kardynalską albo z czerwonej kapusty.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Bardzo oryginalna potrawa. Zapraszam do dodania jej do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 🙂