Mieszkając w USA trudno mi przemilczeć Święto Dziękczynienia (Thanksgiving). Wszędzie, w prasie, telewizji i internecie mówi się o tym ważnym dla Ameryki święcie . Niektórzy nazywają je świętem indyka, bo występuje on w roli głównej jako podstawowe menu uroczystego obiadu.

Weganie niezmordowanie szukają alternatywnych rozwiązań, z lepszym lub gorszym skutkiem. Proponuję Wam mój „indykowy” eksperyment mając nadzieję, że się Wam spodoba.

Foto: M.Bojko

Składniki:

2 kostki tofu tawrdego  (ok. 800g)

1 szklanka zmielonych  na mąkę płatków owsianych

2 łyżki skrobi kukurydzianej

2 łyżki ketchupu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki

1/2 łyżeczki soli

2 suszone pomidory w oleju (opcjonalnie)

2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie:

Tofu odciskamy z nadmiaru wody – kładziemy na talerz, przykrywamy drugim talerzem na wierzchu którego kładziemy jakieś obciążenie. Zostawiamy na 1.5-2h aby woda odciekła.

Odciśnięte tofu miksujemy z resztą składników w robocie kuchennym, doprawiając do smaku.

Nadzienie:

1 duża cebula pokrojona w kostkę

25 dkg pieczarek pokrojonch w kostkę

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

1 marchewka pokrojona w krążki lub kostki

1/2 szklanki ugotowanej i zmielonej soczewicy zielonej lub ugotowanego ziemniaka

2 kromki chleba razowego pokrojonego w drobną kostkę

przyprawy:

1 łyżeczka wędzonej papryki lub tzw. liquid smoke

2 łyżki płatków drożdżowych

przyprawa warzywna, tymianek, pieprz ziołowy, sól ziołowa. Można po prostu użyć lekko pikantaną przyprawę do grila.

Wykonanie:

Cebulę, pieczarki i marchewkę podsmażamy na oleju. Doprawiamy, dodajemy soczewicę i pokrojoną w drobną kosteczkę kromkę chleba.

Do posmarowanej olejem i posypanej sproszkowaną czerwoną papryką foremki (uzyskujemy przez to ten piękny kolor) wykładamy na brzegi zmiksowane tofu (najlepiej łyżką którą moczymy w oleju – masa z tofu ma konsystencję gęstego kremu), potem dodajemy nadzienie i przykrywamy resztą masy z tofu, smarując wierzch olejem.

Pieczemy w piekarniku w temp. 350F (180C) przez ok. 1.15 godziny.

W czasie pieczenia nasza pieczeń  najpierw rośnie dość wysoko, a po wyjęciu z piekarnika opada. Po lekkim ostudzeniu można wyjąć z blaszki. Przed podaniem spryskać delikatnie olejem to sprawia że pieczeń prezentuje się ładniej.:)

Propozycja świątecznego obiadu poniżej:

Add to Favourites