Mleko roślinne, które dosłownie robimy w 3 minuty, jest smaczne i zdrowe. Coraz częściej słyszymy że mleko krowie jest poprostu niezdrowe z wielu powodów. Jednym z nich jest np. cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe. Nie jest to dobra mieszanka „ponieważ nasycone kwasy tłuszczowe zatrzymują cholesterol w organizmie”. (G. Kuczek „Kuchnia w trosce o Twoje zdrowie”) ZOBACZ FILM PONIŻEJ


Składniki:

1 szklanka nerkowców (cashew)

szczypta soli

miód – opcjonalnie

3 lub4 szklanki wody

Do blendera wsypujemy umyte nerkowce, i zalewamy wodą tak aby pokryć powierzchnię nerkowców bo wtedy uda nam się je dobrze zmiksować na kremową masę. Następnie dodajemy resztę wody, i miksujemy.  Nerkowce są dosyć słodkie, ale jeżeli ktoś uważa inaczej może dodać miód do smaku.

Po zmiksowaniu mleko nadaje się do spożycia. Możemy przechowywać w lodówce 3 dni w zamkniętym pojemniku.

Jeżeli nie mamy mocnego blendera to nerkowce możemy namoczyć na kilka godzin  albo zalać gorącą wodą na 15 min. żeby się dobrze zmiksowały na jednolitą masę wtedy mleko nie będzie miało „wiórek”.

ORZESZKI NERKOWCE(CASHEW)

Add to Favourites