Jest to  super szybki i smaczny sposób na urozmaicenie i wzbogacenie naszego jadłospisu w warzywa i owoce. W zielonych warzywach znajduje się chlorofil który podobny jest w budowie do hemoglobiny, działa neutralizująco na wolne rodniki, wspomaga walkę z anemią..dodaje energii itd. Po za tym są  one dobrym źródłem wapnia, magnezu, wit K i błonnika.

Składniki:

parę liści jarmużu

2 łyżki awokado

1/2 zielonego jabłka

2 „krążki” dojrzałego ananasa

sok z cytryny do smaku

 1,5 do 2 szklanek mleka sojowego niesłodzonego* lub woda z kostkami lodu

1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej(chia seeds)-opcjonalnie

szczypta soli

Annans, odkroić jeden krążek (1,5 cm grubości) i obrać ze skórki. Jarmuż, odrywamy łodygę i kroimy. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.

*Ilość mleka generalnie zależy od tego jak gęsty napój chcemy uzyskać.

Do zielonych napoji (smoothie) użyć najlepiej takie  warzywa jak świeży szpinak, sałata, kapusta włoska, jarmuż,  liście pietruszki, pokrzywa, seler naciowy itd.  – czyli warzywa liściaste. Owoce dobieramy według naszych upodobań.

Aby uzyskać dobry napój należy zmiksować 60-70% owoców (mrożone lub świeże) i 30-40% warzyw.

 

 

Add to Favourites