Wszelkiego rodzaju dynie zawierają jeden ważny składnik – kartenoidy (żółty kolor), które neutralizują wolne rodniki. Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan („Cancer Letters” 2003) stwierdzili, że „cucurbitaci  zawarte w dyni  wykazują największą ochronę przed rakiem jelita grubego.”

Jesień to dobry czas na wypróbowanie apetycznego budyniu z dyni na deser lub śniadanie.

Składniki:


1 szklanka upieczonej dyni (pieczemy w piekarniku pokrojoną na plasterki, obtoczoną oliwą i posypaną brązowym cukrem)

 0,5 szklanki ugotowananej kaszy jaglanej i quiona (ryż peruwiański)

1/3 szklanki nerkowców (cashew)

mleko z migdałów

sok z cytryny, brązowy cukier (albo miód), cynamon (opcjonalnie), sól, szczypta imbiru.

Wszystkie składniki,  jeszcze gorące, należy dokładnie zmiksować w blenderze i doprawić do smaku.

 Foto M.Bojko

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites