Wszelkiego rodzaju dynie zawierają jeden ważny składnik – kartenoidy (żółty kolor), które neutralizują wolne rodniki. Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan („Cancer Letters” 2003) stwierdzili, że „cucurbitaci zawarte w dyni wykazują największą ochronę przed rakiem jelita grubego.”
Jesień to dobry czas na wypróbowanie apetycznego budyniu z dyni na deser lub śniadanie.
Składniki:
1 szklanka upieczonej dyni (pieczemy w piekarniku pokrojoną na plasterki, obtoczoną oliwą i posypaną brązowym cukrem)
1/3 szklanki nerkowców (cashew)
mleko z migdałów
sok z cytryny, brązowy cukier (albo miód), cynamon (opcjonalnie), sól, szczypta imbiru.
Wszystkie składniki, jeszcze gorące, należy dokładnie zmiksować w blenderze i doprawić do smaku.
Foto M.Bojko
Pingback: DYNIOWELOVE - 100 przepisów na dynię na każdy posiłek
Wspaniały budyń,szczególnie dla fanów dyni.Przed chwilą zjadłam olbrzymią porcję i jeszcze mam trochę na śniadanie .Dobry sposób żeby polubić kaszę jaglaną.Zamiast nerkowców /dla mnie za drogie/ dałam zmielone orzechy włoskie.
Świetny blog!Pozdrawiam.
Ja właściwe to ugotowałam dwie kasze razem,jaglaną i quinoa (ryż peruwiański). A orzechy włoskie to dobry pomysł. Cieszę się że smakowało. Pozdrawiam.
to jest super przepis wyprobowalam
Super. Pozdrawiam.