Jako pracująca kobieta szukam przepisów, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim nie są pracochłonne.  Prerzentowane danie robi się w ok. 15 min.  Ponadto, mało znanym faktem jest to, że fasloka szparagowa jest dosyć dobrym źródłem krzemu, który wpływa na zdrowie naszych kości i formowanie zdrowych tkanek.

Składnki:

0,5 kg  małych ziemniaków

2 szkalnki różyczek kalafiora

1 czerwona lub biała cebula

0, 25 dkg fasoli szparagowej

4 ząbki czosnku

przyprawy : sól, pieprz, wędzona papryka, pieprz cayenne, tymianek

Wykonanie:

Jeżeli nie mamy małych ziemniaków (małych nie obieramy) to duże możemy obrać i pokroić w kostkę.

Ziemniaki dusimy pod przykryciem w małej ilości osolonej wody przez ok. 8 min, następnie dodajemy różyczki kalafiora i fasolkę szparagową, oliwę, pokrojoną cebulę i przyprawy. Dusimy przez kolejne 5 min (aż warzywa będą miękkie – woda ma wyparować). Na koniec dodajemy drobno pokrojony czosnek – lekko podsmażony na oleju.

Padajemy z kolorową sałatką, np. z buraczków albo czerwonej kapusty.

Foto M. Bojko

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites