Jako pracująca kobieta szukam przepisów, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim nie są pracochłonne. Prerzentowane danie robi się w ok. 15 min. Ponadto, mało znanym faktem jest to, że fasloka szparagowa jest dosyć dobrym źródłem krzemu, który wpływa na zdrowie naszych kości i formowanie zdrowych tkanek.
Składnki:
0,5 kg małych ziemniaków
2 szkalnki różyczek kalafiora
1 czerwona lub biała cebula
0, 25 dkg fasoli szparagowej
4 ząbki czosnku
przyprawy : sól, pieprz, wędzona papryka, pieprz cayenne, tymianek
Wykonanie:
Jeżeli nie mamy małych ziemniaków (małych nie obieramy) to duże możemy obrać i pokroić w kostkę.
Ziemniaki dusimy pod przykryciem w małej ilości osolonej wody przez ok. 8 min, następnie dodajemy różyczki kalafiora i fasolkę szparagową, oliwę, pokrojoną cebulę i przyprawy. Dusimy przez kolejne 5 min (aż warzywa będą miękkie – woda ma wyparować). Na koniec dodajemy drobno pokrojony czosnek – lekko podsmażony na oleju.
Padajemy z kolorową sałatką, np. z buraczków albo czerwonej kapusty.