Jesień to oczywiście czas na grzybobranie. Dla tych z nas, którzy się nie wybiorą po leśne grzyby proponujemy ” pieczarkowe zapiekanki”.
Grzyby są dobrym źrodłem białka, błonnika, selenu, potasu i witamin z grupy B (B2, B3, B5)
Obiad, kolacja, przystawka…, jedno jest pewne, tak dobrych i odżywczych pieczarek jeszcze nie jedliście. Smakują jak by były zrobione z żołtym serem.
Składniki:
dowlona ilość pieczarek (ok. 10 sztuk)
Farsz:
Garść liści szpinaku – posiekać
1/2 średniej wielkości papryki czerwonej
1/2 średniej wielkości papryki zielonej
1 cebula lub pęczek szczypiorku
1 szklanka orzechów nerkowców (cashew)
woda
płatki drożdżowe
sól, pieprz ziołowy, paryka cayenne, 1 ząbek czosnku, przyprawa warzywna
Warzywa kroimy w drobną kostkę. Orzechy miksujemy w blenderze z płatkami drożdżowymi, wodą, sokiem z cytryny, solą, przyprawą warzywną i czosnkiem na kremową masę. Dodajemy do pokrojonych warzyw. Doprawiamy do smaku i nakładamy do pieczarek.
Pieczarki obieramy ze skórek, solimy, układamy na posmarowanej oliwą blaszce i pieczemy w piekarniku ok. 30-40 min w temp. 180C (360F). Na zdjęciu po prawej stronie pieczarki przed włożeniem do piekarnika.
Czy na zimno też dobrze smakują ?
tak
Pingback: b2b marketing
Pycha ! Czy ten serek z nerkowców po upieczeniu ma jest miękki ?
Tak, jest miękki.
Marzenko wyglądają apetycznie,az mi ślinka cieknie, pozdrawiam cieplutko:)
Zapewniam że smakują jeszcze lepiej niż wyglądaja. Pozdrawiam cieplutko:)