Drożdżowe racuchy babuni z jabłkami
Przyszedł czas na wegańską wersję tych ulubionych przez pokolenia w naszej rodzinie, super smacznych drożdżowych placków babci.
Wiecie jak to babcie mają - jak tylko usłyszą, że ktoś coś lubi jeść, to długo prosić się nie dają. Zaraz szybciutko zakładają fartuszki, wyciągają stare przepisy i mimo, że czasami nie jest im łatwo, dzielnie wypiekają różne smakołyki dla wnuków czy innych członków rodziny. Na liście naszych ulubionych babcinych przysmaków jest właśnie ten, na drożdżowe racuszki z jabłkami. Oryginalny przepis jest z jajkami, ale udało mi się uzyskać dokładnie ten sam smak również w wegańskiej wersji. Jak nie wierzycie, to musicie koniecznie spróbować.
Składniki
- mleko kokosowe (bardzo gęste) lub inne roślinne - 1 3/4 szklanki
- biała mąka pszenna - 1 szklanka
- jabłko - 1 sztuka
- brązowy cukier lub cukier kokosowy - 4 -5 łyżek
- suche drożdże - 2 łyżki
- cynamon lub kardamon - 1/4 łyżeczki
- szczypta soli
- olej kokosowy lub inny - 3 łyżki
- siemię lniane - złote - 2 łyżki
Instrukcje
- Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy, aż mleko i cukier się rozpuszczą.
- Mielimy siemię lniane, dodajemy do mąki i mieszamy razem resztę składników, w wyjątkiem jabłka. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
- Jabłko kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy je w mące, tak aby dokładnie pokryła wszystkie plasterki. Dodajemy jabłka do ciasta i mieszamy.
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
- Placki smażymy na oleju na małym ogniu, z obu storn. Możemy podawać je z cukrem pudrem lub syropem klonowym.
Jeju, smak dzieciństwa! Moja mama robiła je z wiśniami lub kawałkami jabłek z cynamonem <3, przepyszne!
Ciekawe czy zasmakują moim dzieciaczkom :)))