„Jedną z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania jest stosowanie diety opartej na nierafinowanych produktach roślinnych.”
W sam raz do obiadu kotlety z cieciorki ze szpinakiem. Zawierają białko pełnowartościowe, wapń, błonnik, żelazo, kwas foliowy i wiele innych potrzebnych nam składników.
Składniki :
3/4 szklanki rozmrożonego pokrojonego szpinaku
1 1/2 szklanki cieciorki
1/4 szklanki tofu
2 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki mąki z cieciorki lub mąki sojowej
sól, pieprz ziołowy
Cebulę i czosnek podsmażamy ok. 5 min. na oleju, dodajemy szpinak i smażymy dalej 5 min.
Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym obtaczamy w zmielonych nasionach słonecznika. Smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Z przepisu otrzymamy ok. 9 kotletów.
Macie ochotę na więcej?
Zajrzyjcie do książki pt. Naturalna kuchnia wegetariańska. To jedna z pierwszych książek o kuchni wegetariańskiej w Polsce!
Aktualnie z bardzo dużym upustem 🙂
Czy siemię lniane można pominąć ewentualnie czymś zastąpić?
Pysznie wyglądają te kotleciki. Zamierzam je wkrótce zrobić. Czy cieciorka ma być gotowana, czy surowa?
gotowana
Zrobiłam. Są przepyszne. U mnie w domu jesteśmy mięsożerni, ale te kotleciki zdecydowanie będą się pojawiały w naszym jadłospisie jeszcze nie raz.
pycha!!! dziekuje za ta wspaniala strone!!!
Dziękuję i zapraszam.
Wyglądają pysznie, skład swietny, chyba zrobię… 😀
Zapraszam.
Super wyglądają!!! Chętnie wypróbuję.
A mój wkład do profesjonalizmu strony: „nierafinowanych” piszemy razem 🙂
oo kolejna propozycja do wypróbowania. Ja przymierzam się narazie do zrobienia bezmącznych kotletów z kaszy gryczanej, może być ciekawie!
polecam kotlety z kaszy grzyczanej https://zdrowienatalerzu.pl/index.php/kotlety-z-kaszy-gryczanej/
Wyglądają pysznie! 🙂 A jeśli je pieczemy to w jakiej temperaturze i jak długo? Nigdy jeszcze nie robiłam kotletów w piekarniku, a mam trochę przesyt tego tłuszczu ze smażenia, więc byłaby to całkiem ciekawa alternatywa 🙂
Nalepij krótko podsmażyć z obu stron, potem piec ok. 15 min w temp. 375F(180C); albo aż będą upieczone.
Wyglada niezwykle apetycznie i zdrowo. Sprobuje zrobic dzisiaj albo jutro. Juz sie nie moge doczekac.
Mam nadzieję, że będą smakowały. Udanej zabawy.