„Jedną z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania jest stosowanie diety opartej na nierafinowanych produktach roślinnych.”

W sam raz do obiadu kotlety z cieciorki ze szpinakiem.  Zawierają białko pełnowartościowe, wapń, błonnik, żelazo, kwas foliowy i wiele innych potrzebnych nam składników.

Składniki :

3/4 szklanki rozmrożonego pokrojonego szpinaku

1 1/2  szklanki cieciorki

1/4 szklanki tofu

2 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

1/3 szklanki mąki z cieciorki lub mąki sojowej

sól, pieprz ziołowy

 

Cebulę i czosnek podsmażamy ok. 5 min. na oleju, dodajemy szpinak i smażymy dalej 5 min.

Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym obtaczamy w zmielonych nasionach słonecznika. Smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Z przepisu otrzymamy ok. 9 kotletów.

Foto:M.Bojko

Macie ochotę na więcej?
Zajrzyjcie do książki pt. Naturalna kuchnia wegetariańska. To jedna z pierwszych książek o kuchni wegetariańskiej w Polsce!
Aktualnie z bardzo dużym upustem 🙂

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites