Fasolka mung pochodzi z Azji, od wieków uprawiana była w Chinach i Indiach. Ceniona jest za wysokie wartości odżywcze i używana do celów leczniczych (np. oczyszczania organizmu).

Używana jest w postaci mączki, makaronu, kiełków, dodawana do zup, sosów,  kotletów, a w niektórych krajach robią z niej nawet lody i lizaki! Ciekawe – takie zielone maleństwo a tyle zastosowań!

Jeżeli fasolka mung jeszcze nie znalazła miejsca w waszym jadłospisie to myślę, że ten przepis będzie dobrym początkiem kulinarnej „mung-przygody”.

Składniki:

1/3 szklanki czerwonej soczewicy

1/2 – 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej

1/3 szklanki fasolki mung

1 marchewka

1 por

6 szklanek wody

1 duża garść świeżego szpinaku (może być mrożony)

1 łyżeczka curry

1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)

sól, pieprz, przyprawa warzywna

Wykonanie:

  1. Kaszę, soczewicę i fasolkę wrzucamy do wody i gotujemy około 10 minut.
  2. Dodajemy resztę składników z wyjątkiem szpinaku.
  3. Na koniec dodając szpinak, aby go nie przegotować.
  4. Zupę doprawiamy do smaku.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites