Fasolka mung pochodzi z Azji, od wieków uprawiana była w Chinach i Indiach. Ceniona jest za wysokie wartości odżywcze i używana do celów leczniczych (np. oczyszczania organizmu).
Używana jest w postaci mączki, makaronu, kiełków, dodawana do zup, sosów, kotletów, a w niektórych krajach robią z niej nawet lody i lizaki! Ciekawe – takie zielone maleństwo a tyle zastosowań!
Jeżeli fasolka mung jeszcze nie znalazła miejsca w waszym jadłospisie to myślę, że ten przepis będzie dobrym początkiem kulinarnej „mung-przygody”.
Składniki:
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
1/2 – 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
1/3 szklanki fasolki mung
1 marchewka
1 por
6 szklanek wody
1 duża garść świeżego szpinaku (może być mrożony)
1 łyżeczka curry
1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
sól, pieprz, przyprawa warzywna
Wykonanie:
- Kaszę, soczewicę i fasolkę wrzucamy do wody i gotujemy około 10 minut.
- Dodajemy resztę składników z wyjątkiem szpinaku.
- Na koniec dodając szpinak, aby go nie przegotować.
- Zupę doprawiamy do smaku.
Pingback: bottes sur mesure pas cher
Thank You.