Advertisements
Pesto z bazylii, składniki:
- 2 filiżanki świeżych listków bazylii, bez łodyżek
- 1 lub dwa ząbki czosnku
- 1 filiżanka orzechów nerkowca
- 2 łyżki orzeszków piniowych (opcjonalnie)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki przegotowanej zimnej wody
- 6 łyżek (lub więcej) oliwy z oliwek
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli morskiej (lub ilość wg preferencji)
Wykonanie:
Zmiksować wszystkie składniki w blenderze. Podawać z pełnoziarnistym spaghetti oraz pomidorkami koktajlowymi.
* Orzechy nerkowca można namoczyć wcześniej na noc, wówczas pesto będzie łatwiej zmiksować.
** Pesto można używać również jako smarowidło do kanapek :o)