Pesto z bazylii, składniki:

  • 2 filiżanki świeżych listków bazylii, bez łodyżek
  • 1 lub dwa ząbki czosnku
  • 1 filiżanka orzechów nerkowca
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki przegotowanej zimnej wody
  • 6 łyżek (lub więcej) oliwy z oliwek
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli morskiej (lub ilość wg preferencji)

Wykonanie:

Zmiksować wszystkie składniki w blenderze. Podawać z pełnoziarnistym spaghetti oraz pomidorkami koktajlowymi.

* Orzechy nerkowca można namoczyć wcześniej na noc, wówczas pesto będzie łatwiej zmiksować.
** Pesto można używać również jako smarowidło do kanapek :o)

Pesto z bazylii

Add to Favourites