Kremowy, wegański sos pieczarkowy, doskonały do dań głównych.
Składniki:
- 500 g umytych i obranych ze skórki pieczarek
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 3/4 szklanki namoczonych przez noc orzechów nerkowca
- 2 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli morskiej (lub ilość wg preferencji)
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
- Umyte i obrane pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno rozdrobnić w blenderze kielichowym.
- Pieczarki poddusić pod przykrywką wraz z 4 łyżkami oleju na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Namoczone orzechy nerkowca odcedzić i zmiksować w blenderze przez 2 minuty wraz z 2 szklankami wody, 1 łyżką mąki ziemniaczanej, 1 łyżką nieaktywnych płatków drożdżowych, solą, pieprzem ziołowym oraz łyżeczką soku z cytryny z cytryny.
- Połączyć pieczarki z nerkowcami i często mieszając gotować, aż sos zgęstnieje.
* Sosem można polać ziemniaki lub dowolny rodzaj makaronu (najlepiej pełnoziarnisty).
** Pieczarki można dodać do podsmażonej, pokrojonej w drobną kostkę jednej dużej cebuli, po czym dalej postępować wg przepisu.
Przepis bazujący na przepisie z książki Wegańskie inspiracje ze smakiem Karen Houghton.
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Wegański - kremowy sos pieczarkowy
Opublikowany