Kremowy, wegański sos pieczarkowy, doskonały do dań głównych.

Składniki:

  • 500 g umytych i obranych ze skórki pieczarek
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3/4 szklanki namoczonych przez noc orzechów nerkowca
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli morskiej (lub ilość wg preferencji)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Umyte i obrane pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno rozdrobnić w blenderze kielichowym.
  2. Pieczarki poddusić pod przykrywką wraz z 4 łyżkami oleju na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  3. Namoczone orzechy nerkowca odcedzić i zmiksować w blenderze przez 2 minuty wraz z 2 szklankami wody, 1 łyżką mąki ziemniaczanej, 1 łyżką nieaktywnych płatków drożdżowych, solą, pieprzem ziołowym oraz łyżeczką soku z cytryny z cytryny.
  4. Połączyć pieczarki z nerkowcami i często mieszając gotować, aż sos zgęstnieje.

 

* Sosem można polać ziemniaki lub dowolny rodzaj makaronu (najlepiej pełnoziarnisty).

** Pieczarki można dodać do podsmażonej, pokrojonej w drobną kostkę jednej dużej cebuli, po czym dalej postępować wg przepisu.

Przepis bazujący na przepisie z książki Wegańskie inspiracje ze smakiem Karen Houghton.

Sos pieczarkowy

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Wegański - kremowy sos pieczarkowy
Opublikowany
Add to Favourites