CZEKOLADOWY BUDYŃ – z awokado, bez mleka i gotowania.

Dzisiaj możecie się zapoznać z dwoma budyniami „czekoladowymi”, które są proste w wykonaniu, nie zawierają mleka oraz barwników i są dobrym źródłem wapnia, kwasów tłuszczowych omega 3, żelaza, potasu i błonnika.

Budyń z awokado

Foto M. Bojko

Składniki:

1  dojrzałe awokado

banan, miód albo syrob agave

sok z cytryny do smaku

szczypta soli

karob (substytut kakao)

Miksujemy wszystkie składniki w blenderze i dosładzamy do smaku miodem, bananem lub syropem agave.  Gotowe do spożycia po zmiksowaniu.

Budyń z nasion chia

Przepis na ten budyń otrzymalam od mojej koleżnaki Agniezki F., która od wielu lat jest promotorką zdrowego odżywiania.

Składniki:

1 szklanka mleka migdałowego (można też użyć mleko kokosowe, sojowe lub konopne (hemp)

3-4 łyżki nasion chia

miód lub syrop agave

Karob (substytut kakao)

Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na ok 20 min. Budyń jest gotowy do spożycia w tej postaci, można go też zmiksować w blenderze.

Miksowanie  nasion chia nie  jest konieczne, bo w czasie moczenia stają się miękkie tworząc galaretkę, przez co jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkie składniki odżywcze w nich zawarte.

Kiedy chcemy zrobić większą  ilość budyniu wówczas na 3 szklanki mleka używamy ok. 3/4 do 1 szkalnki nasion chia. Możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni w zamkniętym pojemniku.

Tagi: , , , , , , , , , ,

4 Responses to CZEKOLADOWY BUDYŃ – z awokado, bez mleka i gotowania.

  1. sowa_nie_sowa pisze:

    Zrobiłam! Jest pyszny – pochłonęłam w jednej chwili;)
    http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/10/zachwycajacy-mus-z-awokado.html

    Pozdrawiam:)

  2. maggi pisze:

    to był dobry pomysł na zakamuflowanie awokado, moja córka normalnie nie lubi ani awokado, ani karobu, a tu zjadła ze świadomością „deseru czekoladowego”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>