Kotleciki bogate w składniki odżywcze ze względu na unikalne połącznie trzech warzyw: kalafiora, brokułów i jarmużu. Warzywa te cenione są przede wszystkim ze względu na właściwości antynowotworowe, witaminę C, wapń i błonnik.

Na dodatek quinoa, bardziej znana pod nazwą komosy ryżowej albo ryżu peruwiańskiego, dopełnia ten wyjątkowy skład nie tylko w kwestii wartości odżywczych ale również walorów smakowych. Jest ona dobrym źródłem białka, wapnia, żelaza oraz jest bezglutenowa.

Składniki:

1 opakowanie mrożonej mieszanki brokułów i kalafiora (moja mieszanka miała również  marchewkę, więc dogotowałam trochę kalafiora i brokułów)

3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa) lub zwykły brązowy ryż

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, ostra papryka, papryka wędzona, curry

2 łyżki siemienia lnianego

Zieleninka, tym razem użyłam 2 liście jarmużu, ale może to być szpinak, pietruszka, koperek lub liście mleczu (czyli mniszka lekarskiego)

 

Wykonanie

Warzywa rozmrozić i ugotować w osolonej wodzie.  Potem zetrzeć na tarce, rozbić w robocie kuchennym, albo rozgnieść widelcem.

Ryż ugotować z przyprawami. Zieleninkę drobno pokroić. Cebulkę usmażyć na oleju z czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i formować kotlety.

Kotlety obtaczamy w mieszance: zmielone siemię lniane i mąka ziemniaczana

 

 

Komosa ryżowa po upotowaniu


Z przepisu wychodzi ok.12-14 kotlecików.

Add to Favourites