Pesto, trochę inaczej niż zwykle, bo zamiast dużej ilości bazyli użyłam szczypiorek. Cenowo atrakcyjniej, a włoskie pesto zyskuje nowy wymiar smaku.
Lekko tostowane orzechy włoskie zamiast sera i w ten sposób zaopatrujemy nasz organizm w cenne kwasy tłuszczowe omega 3 i taką formę wit. E (gammatocophferol), która będzie dzielnie pomagać naszemu sercu i układowi krążenia.
Połącznie orzechów i makaronu z pełnego przemiału to zestaw dający pełnowartościwe białko.
Na koniec, aż trudno nie wspomnieć o jeszcze jednej zalecie, że to wyjątkowo smaczne danie możemy zrobić w wyjątkowo krótkim czasie.
Foto: M.Bojko
Składniki:
3 pęczki szczypiorku
3/4 szklanki orzechów włoskich lekko uprażonych na suchej patelni
2-3 ząbki czosku
kilka listków bazyli
olej z oliwek (opcjonalnie) lub mleko roślinne
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz, przyprawa warzywna
3 łyżki płatków drożdżowych
Szczypiorek pokroić i podsmażyć na pateli.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.
Mieszamy z ulubionym makronem z mąki z pełnego przemiału, makaronem ryżowym, lub z komosy ryżowej (Quinoa). Można jeszcze dodać podgotowany lub podsmażony jarmuż lub groszek (snow pes)
Pesto szczypiorkowe tuż po zmiksowaniu (patrz zdjęcie)
Co mozna dodac zamiast platkow drozdzowych??