Nie ma co ukrywać robienie pierogów jest zajęciem czasochłonnym dlatego robię pierogi razem z moimi dzieciaczkami i dobrze się przy tym bawimy. Chyba, że mamy babcię która jest specjalistką pierogową wtedy to już w ogóle nie ma problemu. Zwróćmy uwagę jednak na to aby zastąpić twaróg serem sojowym – tofu.

Tofu nie zawiera chloesterolu oraz kazeiny, która dodatkowo wpływa  na wzrost cholesterolu.  Połączenie mąki  razowej i sera sojowego daje pełnowartościowe białko. 

 Farsz do pierogów

1 kostka tofu twardego ok. 400g

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2,5 kg ziemniaków

1łyżka soli

Pieprz ziołowy do smaku

Ciasto

2 szklanki mąki z pełnego przemiału – razowej

2 szklanki mąki białej 

½ łyżeczki soli

¼  szklanki oleju

2 szklanki ciepłej wody

1.       Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy, następnie bardzo dobrze ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.

2.       Cebulę wraz z czosnkiem drobno pokroić i z ¼ łyżeczki soli smażymy na oleju, pod koniec dodając pieprz ziołowy i przyprawę warzywną i starte na tartce o małych oczkach tofu. Po usmażeniu mieszamy z ugotowanymi ziemniakami

3.       Mieszamy dokładnie składniki na ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde należy dodać wody.

Potem rozwałkowujemy porcjami na cienką warstwę wycinamy kółka np. szklanką lub kubkiem. Na środek kółek dajemy farsz i zalepiamy pierogi. Z tego przepisu wychodzi ok 60 pierogów.

4.       Gotujemy w lekko osolonej  wrzącej wodzie wkładając tyle pierogów ile zmieści sie na dnie garnka, kiedy będą ugotowane wypłyną na wierzch.

Add to Favourites