Jeżeli chodzi o pizzę, to chyba trudno będzie znaleźć jej przeciwników. Niestety, ze zdrowotnego punktu widzenia największym problemem pizzy jest ser żółty. Niektórzy próbują zastępują je serami wegańskimi, z których część – co bardzo dziwne – zawiera wyizolowaną … kazeinę. Kazeina to białko mleka krowiego, które wpływa na powstawanie procesów miażdżycowych.

Propounjemy najlepsze wyjście z sytuacji – pizzę z domowym serkiem wegańskim bez cholesterolu i bez kazeiny!

Składniki:                                                                                                       

cukinia

paryka czerwona i żółta

cebula czerwona

serek wegański (własnej roboty – przepis na końcu)

sos pomidorowy do pizzy albo marinera z bazylią

Składniki na ciasto

1,5 szklanki mąki pszennej razowej

0,5 szklanki mąki pszennej białej

5 łyżek oleju

½ łyżeczki soli

ok. 1 szklanki wody

1 łyżka suchych drożdży

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i odstawiawmy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ugniatamy ciasto i formujemy z niego placek na pizzę a następnie układamy go na blaszce.

Na ciasto układamy warstawmi: sos do pizzy, serek starty na tarce , cebulę, cukinię, paprykę. Solimy delikatnie warzywa (można użyć innych warzyw- takich jakie lubimy najbardziej). Pieczemy w temperaturze 200C, przez ok. 20 min.

 

Serek wegańki do pizzy

1 szkalnka nerkowców (cashew)

4 łyżki płatków drożdżowych (nutritional yeast)

2 łyżeczki agaru

przyprawy: przyprawa warzywna, sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne

sok z cytryny albo ocet jabłkowy

 

Wykonanie:

Orzeszki miksujemy w małej ilości wody z przyprawami.

1,5 szklanki wody i agar gotujemy na małym ogniu mieszając, przez ok. 5 min.

Potem wlewamy do blendera i miksujemy z resztą składników. Wylewamy do formy i odstawiamy do ostygnięcia.

Po ostygnięciu ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajmy do pizzy.

Tak wygląda pizza przed włożeniem do piekarnika.

Foto: M.Bojko

 

 

 

 

 

 

Add to Favourites