Zrobiłam ten sernik z nerkowców (cashew). Ciekawostką jest to, że nerkowce  nie są orzechami,  jak to jest ogólnie przyjęte, ale nasionami owocu z drzewa nerkowca. Zawierają one jednonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy), który wpływa korzystnie na profilaktykę chorób serca. Myślę, że najważniejszą zaletą tego sernika jest to, że  nie zawiera cholesterolu i jest smaczny. Warto zaznaczyć, że nerkowce mają niższą zawartość tłuszczu niż większość orzechów.

Składniki:Masa biała

3/4 szklanki nerkowców (cashew)

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

4 łyżeczki agaru*

1, 5  szklanki mleka sojowego lub mleka migdałowego

½ łyżeczki zmielonego ziarna sezamu(lub masła sezamowego – tahini)

Szczypta soli

Ciasto

1 szklanka zmielonych migdałów

 1 szklanka wiórków kokosowych

1 łyżka masła orzechowego(opcjonalnie)

1 łyżka miodu

1 łyżka soku z cytryny

Szczypta soli

Masa malinowa

1,5 szklanki malin (albo truskawek)

Składniki i wykonanie tej masy jest takie same jak masy białej.

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki do ciasta miksujemy w malakserze( food processor) następnie wykładamy  na dno tortownicy  albo formy do tarty i dajemy do lodówki na ok 30 min.
  2. Orzechy najlepiej umyć przed użyciem i namoczyć albo na noc, albo zalać na 20 min gorącą wodą, wtedy będą miękkie i dobrze się zmiksują.
  3. Do blendera lub malaksera dajemy orzechy, cytrynę, miód, sól, agar, mleko i miksujemy na jednolitą masę. Potem wylewamy zawartość z blendera do garnka i gotujemy ok. 4-5 min. ciągle mieszając. Po zagotowaniu wylewamy do foremki z ciastem i wygładzamy. 
  4. Masę malinową robimy dokładnie tak samo tyle tylko, że po zagotowaniu masę wlewamy do blendera i miksujemy z malinami, następnie wylewamy na masę białą i wygładzamy. Kolejność wykonywania masy białej lub malinowej jest dowolna.
  5. Po kilku minutach możemy udekorować malinami i wiórkami kokosowymi potem dajemy do lodówki aby sernik ostudzić.

*Agar w wielkim skrócie jest to „wegetariańska żelatyna” pozyskiwana czerwonych glonów zwanych krasnorostami.

Jeżeli nie mamy agaru proponuję użyć mąki ziemniaczanej – około 2  lub 3 łyżki. 

 

   ORZECHY NERKOWCE (CASHEW)

Add to Favourites