Kalafior sprawdził się tym razem jako… majonez!
Foto: M.Bojko
Składniki:
1 szklanka ugotowanego kalafiora
1/3 szklanki nasion słonecznika
1/3 szklanki oleju
2 ząbki czosnku usmażonego na oleju
sól, pieprz ziołowy,
ok. 1 łyżki soku z cytryny
2 łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Używamy jak każdy inny majonez do kanapek, sałatek albo zamiast śmietany do zupy i sosów. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 2.5]
Jakie zadanie spełniają płatki drożdżowe? Bez nich majonez też wyjdzie?
Platki drozdzowe dodaja smaku, i zdecydowanie bez znich majonez tez wyjdzie.
Ciekawy pomysł dla alergików. Tylko gdzie można kupic płatki drożdżowe? Chętnie bym spróbowała go zrobic, czy bez nich ma szanse na udanie się.
Płatki dorożdżowe najlepiej kupić w sklepach internetowych np.http://provita.waw.pl/produkt,9711#66