Sezon na przyziębienia i grypy już się zaczął. Napój jest wypróbowany przeze mnie, moją rodzinkę, znajomych i przyjaciół. Używam go przy pierwszych symptomach przyziębienia i nie choruję. Działa on przeciwzapalnie (imbir), rozgrzewająco (papryka cayenne, imbir), wykrztuśnie (cebula, miód), „antybiotycznie” (czosnek) i uodparniająco (naturalna wit. C – sok z cytryny). Można stosować także jako napój oczyszczający organizm.
Życzę zdrówka i zero zachorowań!
Składniki:
6 ząbków czosnku
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 średniej wielkości czerwona cebula
ok. 12 cm korzenia imbiru
miód do smaku
1 litr wody przefiltrowanej
-
Składniki miksujemy w blenderze z małą ilością wody. Dolewamy resztę wody i jeszcze raz wszystko dobrze miksujemy. „Wiórki” przecedzamy przez sitko (możemy je także wypić). Przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Foto M.Bojko
Dziękuję za przepis na napój wzmacniający odporność. Bardzo często choruję w sezonie jesienno-zimowym i dlatego bardzo mnie zainteresował ten przepis. Poznałam zdrowotne właściwości imbiru przy okazji innych potraw, ale chętnie spróbuję Pani przepisu. Pozdrawiam serdecznie!
Pingback: Imbir i jego lecznicze właściwości | Blog Green World 24