Sezon na przyziębienia i grypy już się zaczął.  Napój jest wypróbowany przeze mnie, moją rodzinkę, znajomych i przyjaciół. Używam go przy pierwszych symptomach przyziębienia i nie choruję. Działa on przeciwzapalnie (imbir), rozgrzewająco (papryka cayenne, imbir), wykrztuśnie (cebula, miód),  „antybiotycznie” (czosnek) i uodparniająco (naturalna wit. C – sok z cytryny). Można stosować także jako napój oczyszczający organizm.

Życzę zdrówka i zero zachorowań!

Składniki:

6 ząbków czosnku

1 szklanka świeżo wyciśniętego  soku z cytryny

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

1 średniej wielkości czerwona cebula

ok. 12 cm korzenia imbiru

miód do smaku

1 litr wody przefiltrowanej

 

  1. Składniki miksujemy w blenderze z małą ilością wody. Dolewamy resztę wody i jeszcze raz wszystko dobrze miksujemy. „Wiórki” przecedzamy przez sitko (możemy je także wypić). Przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku.

  2. W celach leczniczych napój należy wypić w przeciągu 24 godzin. Wykonany wg podanego przepisu jest dość skoncentrowany. Do picia można rozcieńczyć.

Foto M.Bojko

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites