Pyszne śniadanko, a może deser?
Spożywanie odżywczego śniadania wpływa na zmniejszenie otyłości. Ustawiamy nasz metabolizm na początku dnia, co sprzyja lepszemu spalaniu kalorii przez cały dzień.
Co to znaczy odżywcze śniadanie? Pieczywo z pełnego przemiału, owoce, orzechy, …a nie ciastko i kawa. Możemy też zaserwowć placuszki, które spełniają te wymogi.
Składniki:
2 łyżki tofu
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki płatków owsianych (zmielić na mąkę)
3/4 szklanki pełnoprzemiałowej mąki z białej pszenicy
1/4 szlanki oleju
1 szklanka mleka roślinnego (użyłam sojowe)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżki brązowego cukru lub miodu (może być syrop klonowy, lub agave)
2 jabłka
mleko kokosowe
sól do smaku
Wykonanie:
1. Mleko, cukier, tofu i olej miksujemy w blenderze
2. Wszysko składniki mieszamy.
3. Smażymy na oleju.
Placuszki polałam syropem klonowym i podałam z podsmażonymi na oleju z miodem lub brązowym cukrem pokrojonymi jabłkami (jeszcze ciepłymi). Polałam mlekiem kokosowym (patrz zdjęcie u góry). W takim zestawie są przepyszne! Wychodzi ok. 12 placuszków.
Zauważyłam ,że w wielu przepisach dodajesz dużo oleju. Jaki to olej i czy to zdrowe?
oleju najlepiej nie używać, ale w smacznej wegańskiej kuchni jest on niezbędny