Pyszne śniadanko, a może deser?

Spożywanie odżywczego śniadania wpływa na zmniejszenie otyłości. Ustawiamy nasz metabolizm na początku dnia, co sprzyja lepszemu spalaniu kalorii przez cały dzień.

Co to znaczy odżywcze śniadanie? Pieczywo z pełnego przemiału, owoce, orzechy, …a nie ciastko i kawa. Możemy też zaserwowć placuszki, które spełniają te wymogi.

Składniki:

2 łyżki tofu

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

1/2 szklanki płatków owsianych (zmielić na mąkę)

3/4 szklanki pełnoprzemiałowej mąki z białej pszenicy

1/4 szlanki oleju

1 szklanka mleka roślinnego (użyłam sojowe)

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2-3 łyżki brązowego cukru lub miodu (może być syrop klonowy, lub agave)

2 jabłka

mleko kokosowe

sól do smaku

 

Wykonanie:

1. Mleko, cukier, tofu i olej miksujemy w blenderze

2. Wszysko składniki mieszamy.

3. Smażymy na oleju.

 

Placuszki polałam syropem klonowym i podałam z  podsmażonymi na oleju z miodem lub brązowym cukrem pokrojonymi jabłkami  (jeszcze ciepłymi). Polałam mlekiem kokosowym (patrz zdjęcie u góry). W takim zestawie są przepyszne! Wychodzi ok. 12 placuszków.

 

 

Add to Favourites