Sałatka Brazylijska. Ta kulinarna kompozycja to połączenie świeżości i intensywnych aromatów, które przeniosą Cię prosto na tropikalne wybrzeża Ameryki Południowej. Składniki, które zebrane są w tej sałatce, nie tylko kuszą kolorami, ale także wzbogacają Twoje doznania smakowe. Odkryj, jak w kilku prostych krokach przygotować tę wyjątkową potrawę, która z pewnością zaskoczy Twoich gości.
Składniki:
- 3–4 obrane i pokrojone ogórki
- 3–4 pokrojone pomidory
- ½ pęczka posiekanej kolendry
- 1 pęczek posiekanej dymki
- 3–4 pokrojone serca palmowe
- sok z 1 limonki
- 1–2 łyżki oliwy z oliwek extra light
- 3–4 zmiażdżone ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać w misce i podawać. Porcja dla 8 osób.
Wartości odżywcze (1 porcja = 1/8 przepisu):
- kalorie 87
- tłuszcze 3 g
- tłuszcze nasycone 0,5 g
- tłuszcze jednonienasycone 2 g
- cholesterol 0 mg
- sód 254 mg
- węglowodany 13 g
- błonnik pokarmowy 3 g
- cukry 0 g
- białko 3 g
- witamina A 14%
- witamina C 34%
- wapń 7%
- żelazo 12%
Więcej pysznych przepisów znajdziesz w książce: Wegańskie inspiracje ze smakiem
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]