Surówka z kapusty.
Składniki:
- 1 posiekana główka kapusty
- 1 pęczek posiekanej kolendry lub pietruszki
- 1 pęczek posiekanej dymki
- ¾ szklanki orzechów piniowych
- sok z jednej limonki
- sól do smaku
- oliwa z oliwek extra light
Sposób przygotowania:
Orzechy piniowe podsmażyć krótko na oliwie z oliwek extra light, aż się zarumienią. Posypać solą do smaku. Połączyć wszystkie składniki i skropić oliwą extra light. Następnie na całość wycisnąć sok ze świeżej limonki.
Wartości odżywcze (1 porcja = 1/9 przepisu)
- kalorie 125
- tłuszcze 9 g
- tłuszcze nasycone 1 g
- tłuszcze trans 0 g
- cholesterol 0 mg
- sód 21 mg
- węglowodany 10 g
błonnik pokarmowy 3 g - białko 3 g
- witamina A 3%,
witamina C 72% - wapń 6%,
- żelazo 8%
Więcej pysznych przepisów znajdziesz w książce: Wegańskie inspiracje ze smakiem
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Wygląda apetycznie. Właśnie szukałam ciekawego niskokalorycznego pomysłu na przekąskę.