Jarmuż jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy K i C, wapnia. Podobnie jak brokuły oraz warzywa kapustne zawiera sulforafan. Sulforafan jest związkiem posiadającym właściwości przeciwnowotworowe.
Składniki:
8 liści jarmużu
¼ małej główki czerwonej kapusty
½ cebuli
1 papryka żółta (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz, oliwa z oliwek
- Jarmuż pozbawiamy łodyg i głównego nerwu liścia następnie kroimy w cienkie paski.
- Cebulę i kapustę kroimy w drobną kostkę.
- Sól, pieprz, czosnek(przeciskamy przez praskę), sok z cytryny, oliwę miksujemy.
- Wszystkie składniki mieszamy razem.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Świetny przepis na sałatkę z jarmużu, od jakiegoś czasu mam fioła na jego punkcie i jak i wszystkich zielonych warzyw. Są najlepsze 🙂
Widzę że są jeszcze przepisy bezgutenowe i jest dużo. SUPER 🙂
Pingback: Mica
Thank you!
Hello to all, the contents existing at this site are
actually amazing for people knowledge, well, keep up the nice
work fellows.
Thanx, that’s nice. We will try our best 🙂