Szparagi są dobrym źródłem kwasu foliowego (jedna z witamin z grupy B). Zgodnie z informacją podaną przez Journal of American Medical Association kwas foliowy zapobiega np. powstawaniu chorób serca i pomaga w leczeniu raka. Zalecana dzienna dawka wynosi 400 mcg, a jedna szklanka ugotowanych szparagów zawiera mnniej więcej 66% tej ilości. Polecamy absolutnie apetyczną formę spożywania szparagów.

Składniki:

26 sztuk szparagów (miekkie części)

1 por (biała część i trochę zielonej)

1 średniej wielkości cukinia

kilka ziemniaków obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę

4 szklanki wody lub wywaru z warzyw (może być więcej, w zależności jak gęstą zupę chcemy uzyskać)

Sól, przyprawa warzywana, pieprz

1 ząbek czosnku

kilka łyżek majonezu z ziemniaka lub sojowego

Wszystkie składniki gotujemy i miksujemy w blenderze. Po zmiksowaniu dodajemy majonez. Podajemy posypane np. pietruszką albo koperkiem i grzankami z razowego chlebka.

Foto M. Bojko

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites