Szparagi są dobrym źródłem kwasu foliowego (jedna z witamin z grupy B). Zgodnie z informacją podaną przez Journal of American Medical Association kwas foliowy zapobiega np. powstawaniu chorób serca i pomaga w leczeniu raka. Zalecana dzienna dawka wynosi 400 mcg, a jedna szklanka ugotowanych szparagów zawiera mnniej więcej 66% tej ilości. Polecamy absolutnie apetyczną formę spożywania szparagów.
Składniki:
26 sztuk szparagów (miekkie części)
1 por (biała część i trochę zielonej)
1 średniej wielkości cukinia
kilka ziemniaków obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
4 szklanki wody lub wywaru z warzyw (może być więcej, w zależności jak gęstą zupę chcemy uzyskać)
Sól, przyprawa warzywana, pieprz
1 ząbek czosnku
kilka łyżek majonezu z ziemniaka lub sojowego
Wszystkie składniki gotujemy i miksujemy w blenderze. Po zmiksowaniu dodajemy majonez. Podajemy posypane np. pietruszką albo koperkiem i grzankami z razowego chlebka.
Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
Very helpful information particularly the last part 🙂 I care for such info much.
I was seeking this certain information for a very long time.
Thank you and good luck.
Pingback: Blast XL
Pingback: make money online