Granola domowej roboty krucha, smaczna, pełna witamin, soli mineralnych, błonnika oraz zawierająca pełnowartościowe białko. Łatwa w wykonaniu, idealna na dobry początek nowego dnia. Pożywne śniadanie wpłynie nie tylko na lepszą wydajność w pracy ale także pomoże utrzymać właściwą wagę ciała.
FotoMBojko
Składniki:
4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
1 szklanka lub mniej pestek ze słonecznika i dyni
4 łyżki miodu
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki zmielonego ziarna sezamu
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
1. Mieszamy w misce : płatki owsiane, pestki z dyni i słonecznika oraz pokrojone orzechy.
2. W blenderze dobrze miksujemy olej, wodę, sól, miód i zmielone ziarna sezamu(opcjonalnie).
3. Mieszankę z blendera wrzucamy do miski z płatkami i nasionami, dokładnie wszystko mieszamy.
4. Pieczemy w piekarniku w temp 150C(325F) ok. 1 godziny albo aż do uzyskania złotego koloru.
Granola idealna! Super, dziękuję!
🙂
Wypróbowałam ten przepis na granolę i jest rewelacyjny ;-)! Jest chrupka i pyszniusia 🙂 Rzeczywiście prażone i zmielone ziarno sezamu dodaje bardzo ciekawy smak. Pozdrawiam serdecznie!