Tosty francuskie o smaku orzechowym (bez jajka)
Pierwsze tosty francuskie spróbowałam w wegańskiej restauracji w Nowym Yorku, w której nawiasem mówiąc pracowałam. W dalszym ciągu pamiętam tamten smak i to, że się nimi bezwstydnie obżerałam. Niestety przepisu na tamte tosty już nie pamiętam, ale moje są równie bezwstydnie apetyczne. Pamiętajcie koniecznie, żeby podawać z je owocami.
Składniki
- tofu - 1/2 kostki
- daktyle (pasta daktylowa, czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 2 łyżki
- masło orzechowe - 2 łyżki
- skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
- mleko roślinne - ok 1/2 szklanki
- szczypta soli
- chleb razowy - 4 kromki
- SOS JAGODOWY
- jagody mrożone lub świeże - 1 szklanka
- woda - 1/2 szklanki
- daktyle (pasta daktylowa, czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 2 łyżki
Instrukcje
- Tofu, masło orzechowe, skrobię, daktyle oraz mleko roślinne miksujemy w blenderze lub mikserem ręcznym, dodając tyle mleka, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Obtaczamy kromki chleba lub bułki w przygotowanej masie i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor.
- Składniki do sosu zagotowujemy w garnku, na koniec dodajemy skrobię zmiksowaną z wodą i ponownie zagotowujemy. Przestudzonym sosem polewamy tosty.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Zrobiłam, ale chyba wolę klasyczne tosty francuskie
Za to masa z tofu wyszla nieziemsko dobra 😀 Będę robić ją częściej, po prostu przepyszna!
Naprawdę nietypowy przepis, wygląda super!
pyszne śniadanko 🙂
Tosty francuskie są przepyszne 🙂 Bardzo ciekawy pomysł z tymi daktylami i tofu, muszę spróbować :>