Kotlety z zielonej soczewicy
"Zmiana stylu życia może zapobiec chorobie przewlekłej, takiej jak cukrzyca , choroba serca, osteoporoza i rak a nawet odwrócić przebieg już istniejącej."
Na dobry początek zmiany stylu odżywania "wrzucam" dwuskładnikowe kolety z soczewicy.
Składniki
- płatki owsiane - 1 szklanka
- zielona soczewica ugotowana - 2 szklanki
- przyprawa do grilla - 1 łyżka
- przyprawa warzywna - 1 łyżeczka
- bułka tarta ( lub wersji bezglutenowej zmielone migdały, lub siemię lniane) - 2 - 3 łyżki
- sos sojowy - 1 łyżka
- czosnek - prażony lub sproszkowany - 1 łyżeczka
- sól do smaku
Instrukcje
- Płatki owsiane gotujemy w 2 szklankach wody z sosem sojowym.
- Jeszcze gorące płatki mieszamy z soczewicą doprawiamy, formujemy kotlety i smażymy.
- Z przepisu wychodzi ok 10 kotletów.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Niestety z tego przepisu nie wychodzą żadne kotlety. Masa jest sypka, nie chce się kleić. Zblendowałam trochę masę, że się kleiła, niestety już w czasie smażenia kotlety zaczęły się rozpadać a parę, które udało się usmażyć wchłonęły cały olej i smakują koszmarnie. Przy podawaniu przepisu powinno być zaznaczone czy podane ilości soczewicy i płatków to ilość po ugotowaniu czy przed. Nie każdy jest doświadczonym kucharzem a taki niesprecyzowany przepis niestety tylko zniechęca do dalszego próbowania gotowania nowych potraw. Szkoda czasu i produktów na ten przepis
Ja też jutro będę robić te kotleciki – przepis mi odpowiada. Podobnie robi się kotleciki sojowe – pychotka. Moja córka je uwielbia i czeka z niecierpliwością na nie. Pozdrawiam
Witam, kotleciki super,ale sos sojowy to płynny glutaminian sodu więc to nie najlepszy pomysł.
To, że sos sojowy smakuje podobnie do naszej popularnej „przyprawy magii”, nie oznacza, iż zawiera glutaminian 🙂
Jedyna wątpliwość którą należy mieć podczas spożywania ów sosu to fakt czy soja była modyfikowana genetycznie czy też nie. Proszę poczytać jak powstaje sos sojowy. Pozdrawiam.
Co można użyć zamiast płatków owsianych?
jakis malo dokladny ten przepis?
to chyba trzeba zblendowac bo niezblendowane to lepic sie nie chcą… chyba ze robie cos zle.
zlepiać to mają ugotowane płatki owsiane
2 szklanki ugotowanej czy suchej soczewicy?
tak ugotowanej
bezglutenowe z bułką tartą?
oczywiście w wersji bezglutenowej nie używamy bułki tartej! Zamiennik – zmielone migdały, siemię lniane, potłuczone płatki kukurydziane itd.
Szybkie pytanie 😉 ile soczewicy ugotować aby uzyskać dwie szklanki ugotowanej? Wiadomo, że podczas gotowania wspomniana soczewica zwiększy objętość. Czy szklanka nie gotowanej soczewicy podwoi się?;)
Zrobiłam i były pyszne…
To już wiem co jutro na obiad 🙂
Kotleciki super!!! Ostatnio robiłam pasztet z tejże, zielonej soczewicy i zniknął w mgnieniu oka. Naprawdę warto przekonać się do strączków 🙂