- Porcje: cebula, jarmuz, kapusta czerwona, pomidor
Sałatka z brokułami i jarmużem
Składniki
- brokuł - 1 różyczka
- jarmuż - 3, 4 liście bez łodyg
- czerwona cebula - 1/2
- rozdrobnione orzechy włoskie lub orzechy pekan - 1/2 szklanki
- ogórek - 1
- szczypiorek - 1 pęczek
- sałata - 1/2 główki
- pomidor - 1 duża sztuka
- papryka (dowolny kolor) - 1
- czerwona kapusta - ok 1/4 małej główki
Instrukcje
Brokuły i kapustę szatkujemy na szatkownicy.
Jarmuż kroimy na bardzo drobne paseczki i przecieramy z solą, sokiem z cytryny i odrobiną oleju.
Resztę składników kroimy na kostkę lub paseczki.
Wszystko mieszamy razem z sosem do sałatki.
Sos do sałatki:
3 łyżki majonezu
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy
kilka łyżek oleju z pestek winogron lub innego
sól i pieprz ziołowy do smaku
1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze dodając taką ilość wody, aby uzyskać konsystencję sosu.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Wspaniały przepis. Zrobiliśmy z rodziną i wszystkim bardzo smakował
Przepis bardzo w moim stylu. Strasznie lubię jak oprócz ,,dobre” jest też ,,zdrowe”. Wypróbuję na pewno;)
Świetna sałatka 🙂
Też lubię jarmuż od niedawna.
Ostatnio przekonałam się do jarmużu. Mimo że średnio mi smakuje to w sałatce jest ok.
Bardzo fajny przepis! Często jem brokuły (jarmuż rzadziej) gotowane na parze. Samo zdrowie 🙂
Piękna prezentacja sałatki na zdjęciu, aż chce się spróbować 🙂
Pozdrawiam.