Advertisements

Sałatka z mango i żurawiny
Jicama to najbardziej interesujące warzywo, którego jeszcze pewnie nie jedliście. Tak, można je oczywiście czasami spotkać w polskich sklepach. Możemy je nawet sami uprawiać we własnym ogródku.
Jicama kształtem i smakiem przypomina trochę naszą polską kalarepkę. Pochodzi głównie z Meksyku i południowej Ameryki. Po obraniu ze skórki i pokrojeniu, pokrapiamy ją sokiem z cytryny i jemy. Super prosta, smaczna, niskokaloryczna i zdrowa przekąska.
Użyłam ją do tej sałatki, ale nie martwcie się można ją zastąpić np. surowym selerem (jak ktoś lubi 😉 albo selerem ze słoiczka. Zapewniam Was, że jeszcze nie raz do niej wrócicie. Niestety nie wszyscy będą jej fanami... ale co tam. Smacznego!
Składniki
- sałatka lodowa poszatkowana - 1 główka
- mango - 2 sztuki
- suszona żurawina - 3/4 szklanki
- orzechy włoskie - 1 szklanka
- kalarepka lub seler ze słoika a u mnie jicama - 1 szklanka
- natka kolendry (cilantro) lub pietruszki - 1/2 szklanki
- Sos do sałatki:
- sok z cytrny - 4 łyżki
- sól, pieprz ziołowy
- olej - 6 łyżek
- woda - 1/4 szklanki
Instrukcje
- Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pestkę oczywiście wyrzucamy.
- Żurawinę i orzechy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po namoczeniu wodę wylewamy.
- Sałatę myjemy i kroimy w paski.
- Jeżeli używamy jicamy to należy ją obrać z skórki i zetrzeć na tarce.
- Natkę koledry (możemy użyć natkę pietruszki) myjemy i szatkujemy.
- Sos do sałatki dokładnie mieszamy.
- Wszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem.
[Głosów: 0 Average: 0/5]